۰۹۱۳۱۲۹۵۰۴۹ info@absanparto.com

اهمیت نورپردازی در فضای شهر

به کارگیری نور در فضاهای گوناگون برای دست یابی به دو مقصود تامین روشنایی و نورپردازی انجام می شود. روشنایی بینش مناسب در مکان های داخلی و خارجی بنا را مهیا می سازد و ایمنی و امنیت را در آن مکان ایجاد می کند. برآورده سازی نیاز به نور در همه جا مانند معابر، زمین های ورزشی، خیابان ها، ورزشگاه ها و … بر اساس معیارهای استاندارد و میزان معینی صورت می گیرد. برای اعمال یک طراحی مناسب، پس از نصب سیستم روشنایی الزامی است مقدار روشنایی تنظیم گردد. جهت به وجود آمدن احساس امنیت به مقدار معینی نور احتیاج است. نورپردازی بعضی فضا ها طوری است که مقدار نور نه تنها حس امنیت را تامین نمی کند بلکه فرد حس می کند زیر نظر است. در این شرایط محیط بیرون در قیاس با مکان های پرنور داخلی تاریک دیده می شود و شخص به خاطر تناقض نور به وجود آمده به ترس و دلهره دچار می گردد. با اهمیت ترین موردی که طراحان نورپردازی الزامی است در نظر داشته باشند دقت  به شدت روشنایی مکان مد نظر است. مقدار شدت نور باید با کاربری مکان هماهنگی داشته باشد و امنیت را در آن ایجاد کند. در طراحی مکان های داخلی و خارجی زیباسازی فضا با نورپردازی صورت می گیرد چرا که نور به مکان هویت می دهد و آن را دارای امنیت نشان می دهد.

نورپردازی صحیح موردی مهم جهت هویت دادن  به فضا است. با به کارگیری این تکنیک می شود شادی را برای شهروندان ایجاد نمود و آرامش را در مکان های گوناگون فراهم کرد. به غیر از  آن نورپردازی صحیح مکان های گوناگون شهری عملکرد مکان  را در همه اوقات شبانه روز پیشرفت می دهد و بودن شهروندان را در فضای بیرون تا دیر مجال تقویت می نماید که این امر سبب پیشرفت اقتصادی خواهد بود. به وجود آوردن جلوه دیداری، برجسته نشان دادن رنگ و عمق مکان و تاکید بر حجم اجسام از دسته مقاصد نورپردازی است. نورپردازی را می شود در فضا های مختلف مانند نمای ساختمان و مکان های داخلی و بیرونی به شکل موقتی یا همیشگی اعمال کرد . برخی مواقع طراحان نورپردازی را نورآرایی می گویند چرا که این راه شیوه ای درست و مناسب جهت به آوردن جذابیت دیداری در مکان به شمار می رود . استفاده نورپردازی در فضا های گوناگون شهر به جهت به وجود اوردن چشم اندازی شکیل و متمایز و بهتر نمایان کردن بنا ها در شب است. در ایام قدیم و پیش از آنکه نورپردازی عاملی جهت تزیین کردن رخ شهر مد نظر قرار گرفته شود، تصور مردم از شهر خود تصویری بود که در روز آن را مشاهده می کردند. هم اکنون با اجرای نورپردازی صحیح و اصولی در شهر و مکان های گوناگون آن نه فقط فضا های خاص برجسته نمایان می شوند بلکه شهروندان نمایی خیلی زیبا از شهر را در شب می بینند. یک نورپردازی درست و ایده آل خاطره ای خیلی خوش از شهر در ذهن مشاهده کننده به جا می گذارد.

طراحی نورپردازی یک حرفه است و وقتی بر چشم بیننده تاثیر می گذارد که رایزنی های مورد نیاز جهت اجرای اصولی آن به کار گرفته شده باشد. در این طراحی الزامی است مواردی مانند انواع چراغ ها و لامپ های روشنایی، شاخص نمود رنگ، مقدار شدت نور، طیف رنگ نور، شیوه پخش نور، خیرگی، زاویه تابش و … مد نظر قرار داده شوند. در جهان امروز با بهره گیری از هنر نورپردازی و تکنولوژی های تازه می شود گردشگران را جهت تماشای نورپردازی شهر فراخواند . این مورد باید از سمت سیاست گذاران حیطه شهری مورد رسیدگی و عنایت قرار گیرد چرا که جذب گردشگر از لحاظ اقتصادی مزیت های زیادی را برای شهر در بر دارد. این نکته شایان ذکر است که کیفیت نورپردازی جهت تاکید بر بعضی از مکان بسیار اهمیت دارد. در صورتی که به بعضی از بناهای تاریخی و مذهبی توجه کنید می فهمید مقاصد نورپردازی به طور صحیح رعایت نشده و محیط پیرامون بنا خیلی روشن و پر نور است به طوری که خود بنا آن چنان دیده نمی شود .

نورپردازی مکان های شهری را می شود در پروژه های گوناگون انجام داد از جمله احجام شهری مثل میدان ها، مجسمه ها و .. ، تزئین نمای ساختمان، پارک ها، فضای سبز، تابلوهای تبلیغاتی و … . مد نظر قرار دادن مقاصد طراحی سبب می شود تا مکان های پیرامون ساختمان ها، وضعیت بناها و جلوه معماری پروژه اثر خوبی در کیفیت روشنایی داشته باشند. الزامی است دیوارهای آجری و یا دیوارهایی که سطح مسطحی دارند با نورپردازی کنتراست مزین شوند چرا که این سبک نورپردازی سایه روشن زیبایی زیادی بر سطح به وجود می آورد. سایه ها بر ناصافی سطح و بافت های آن تاکید می کنند. به کارگیری نورافکن های خطی که زاویه تابش باریکی دارند روشی بسیار مطلوب جهت اجرای این نورپردازی است. این چراغ های خطی نزدیک به دیوار جای داده می شوند و نور آن بر سطح نورپردازی شده عمود می تابد.

گزینش درست لامپ ها و چراغ ها و دقت به مکان نصب آنها تاثیر خیلی زیادی در کیفیت نورپردازی دارد. برخی مواقع  نصب چراغ نامناسب در ارتفاع تعمیر و نگهداری از آن را سخت می کند. چشمک زدن بعضی چراغ ها و یا سوختن آنها نه تنها جلوه بدی در شهر به وجود می آورد بلکه دسترسی و تعمیر آنها با دشواری بسیاری انجام می شود. در نمای برخی از ساختمان ها چراغ های خرابی وجود دارد که عوض کردن آنها به غیر از هزینه خیلی بالا بی بستن داربست شدنی نیست. چشمک زدن چراغ های خراب سبب می شود کورسویی از منبع نور کامل در مکان دیده شود که در این حالت آن مکان تاریک می شود و چهره شهر نامطلوب دیده می شود. پس گزینش لامپ خوب و اینکه آیا دسترسی به آن به سهولت امکان پذیر است یا نه امری بسیار با اهمیت است که طراحان نورپردازی باید به آن دقت داشته باشند. در نورپردازی باید به اثرات زیست محیطی و اجتماعی و مواردی مانند خیرگی، آلودگی نوری و … دقت کرد. به غیر از  آن رعایت موارد فنی و مهندسی در پروژه های نورپردازی شهری و گزینش شاخص های صحیح جهت روشنایی  مانند دمای رنگ، نمود رنگ، شدت روشنایی و … امری بسیار مهم است. نورپردازی مکان های شهری با نورپردازی دکوراسیون داخلی فرق دارد و هر یک حرفه و مهارت مخصوص خود را می خواهد. در مکان های شهری به خاطر وسیع بودن فضا باید از چراغ های ویژه و روش های خاص جهت تامین روشنایی بهره مند شد.